In een wereld waarin bijna iedereen online solliciteert, organisaties checkt via hun Social Media kanalen en netwerkt via LinkedIn lijkt de vacaturetekst niet meer zo belangrijk. En dat terwijl ik denk dat de vacaturetekst juist volop kansen biedt!
Voor mij is een vacaturetekst de basis van een werving. Iets waar je echt even goed voor moet gaan zitten om de hele (yes it’s true…) werving succesvol te laten zijn. In dit blog geef ik je 3 redenen waarom je écht tijd en energie in je vacaturetekst zou moeten steken. Lees je mee?
#1 Dé kans om de juiste doelgroep aan te spreken!
Wat wil je bereiken met je vacaturetekst? Dat precies de juiste kandidaten zich aangesproken voelen en solliciteren. Zodat je als recruiter tijd en energie kunt steken in de kandidaten vol potentie voor jouw openstaande functie! Maar wie zijn dat eigenlijk? En wat zijn de drijfveren van jouw ideale kandidaat? Wat vindt hij belangrijk in een functie? Ga op onderzoek uit en zorg dat je antwoord krijgt op deze vragen voordat je start met het schrijven van je tekst!
# 2 Je kunt de functie uitgebreid omschrijven…
En nou denk jij: “ja duh, daar draait het toch om bij een vacaturetekst?” En toch laat onderzoek zien dat kandidaten bij meer dan de helft van de vacatureteksten nog steeds geen goed beeld hebben van de functie. En zeg nou eens eerlijk… Hoe heftig is dat in ons vakgebied? Wat mij betreft moet een kandidaat al een heel concreet beeld hebben van de functie na het lezen van de tekst. Eigenlijk moet hij zichzelf al bijna achter zijn bureau kunnen zien zitten. Tegenover die gezellige collega die altijd iets te snoepen bij zich heeft. Neem de tijd om de functie, afdeling en werkzaamheden uitgebreid te omschrijven. Hoe concreter, hoe beter!
# 3 Kandidaat versus cultuur van de organisatie!
Ruim 44% van de millenials heeft wel eens een aanbod geweigerd vanwege de waarden en cultuur van een organisatie (Bron: 2016 Deloitte Millennial Survey). Ook hier biedt de vacaturetekst weer volop kansen! Sta eens stil bij de cultuur van jouw organisatie. Waar staan jullie voor? Hoe zou je de werksfeer het beste kunnen omschrijven? En welke mensen moeten zich daardoor aangesproken voelen? Een functie kan nog zo gaaf zijn, als de kandidaat geen match voelt met de organisatie is de kans dat hij weer uitstroomt heel groot. Zonde! Ook hier geldt weer; hoe concreter, hoe beter. Oh! En nog een dikke tip: stel de ‘cultuur-vraag’ ook eens aan collega’s buiten de recruitment-afdeling! 😉
Allright (recruitment) collega’s! Ik ben enorm benieuwd naar jullie mening over de vacaturetekst. Is het stiekem een onderschoven kindje? Of besteed je er mega veel aandacht aan? Enne… Mocht je nog meer redenen hebben om veel tijd in een vacaturetekst te steken: vul me gerust aan!
Gepubliceerd door